2023-12-02

«Study Tours to Poland 2023»: студентки-філологи взяли участь у короткостроковій програмі мобільності у Вроцлаві

Студентка четвертого курсу спеціальності 014 Середня освіта Тетяна Малука та студентка п’ятого курсу спеціальності 035 Філологія Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Яна Харченко взяли участь у короткостроковій програмі навчального туру «Study Tours to Poland 2023», що проходив у польському місті Вроцлаві.

«Study Tours to Poland 2023»: студентки-філологи взяли участь у  короткостроковій  програмі  мобільності  у Вроцлаві

Студентка 4 курсу спеціальності 014 Середня освіта  Тетяна Малука та студентка 5 курсу спеціальності 035 Філологія Полтавської політехніки Яна Харченко взяли участь у короткостроковій програмі навчального туру "Study Tours to Poland 2023”, що проходив у місті Вроцлав, Польща.

Упродовж десяти днів, з 13 листопада по 23 листопада 2023 року, учасники з України та Молдови зібрались аби поринути в навчально-культурний процес. Ціль програми – надати можливість  дізнатись більше про нову історію Вроцлава і Польщі.

Студентки Полтавської політехніки поділились отриманими враженнями від участі у програмі:

«Теми, які розглядались на зустрічах, стосувались соціальних і політичних змін, з якими Польща зіткнулася в останні роки, а також культури і мистецтва країни.  Програма була підготовлена таким чином, щоб допомогти нам зрозуміти хто і як бере участь у змінах, з якими можливостями і проблемами люди зіштовхуються кожного дня у Вроцлаві.

Було надзвичайно цікаво  брати участь у цій програмі. Для мене це був новий формат, нові можливості і неповторний досвід. Під час навчання я познайомилась з дивовижними людьми з різних куточків України, Молдови та Польщі. У дружній атмосфері проходили всі заходи та зустрічі, кожен день насичував нас новими емоціями і знаннями, все супроводжувалось новорічним настроєм міста, яке готувалось до зимового ярмарку.

Різноманітні воркшопи, активності, походи до музеїв (muzeum Uniwersytet Wrucławskiego, muzeum architektury we Wrocławiu, centrum historii zajezdnia), галереї (galeria BWA Wrocław Główny), зустрічі з представниками Європейського парламенту та молодіжних рухів, з людьми, котрі займаються волонтерською діяльністю. Також учасники зустрілись з викладачами  чудового університету – Uniwersytet Wrocławski – та мали змогу відвідати luz radio 91.6 FM Politechnika Wrocławska, де взяли активну участь у записі привітань, а наші голоси почули мешканці Вроцлава.

Програма була насичена прогулянками по місту та візитами у дивовижно гарні місця, де ти заряджаєшся новими силами та можеш побути в оточенні природи. Місто надихало на творчу діяльність своєю архітектурою. Кожен з нас отримав неймовірний заряд від цього туру. До звичайної валізи додалась ще одна – метафорична – з досвідом, емоціями, враженнями та новими знаннями. Наш координатор максимально відповідально поставився до побудови планів на кожен день. Він врахував побажання кожного з нас, намагався якнайясніше висвітлити інформацію. Ми мали можливість провести один день так, як того бажаємо. Також було приємно побачити, що нашу Україну підтримують всюди і завжди нам  раді.

По завершенню даного туру, ми мали прощальну вечерю та вечір обговорень. Кожен поділився враженнями від десятиденної подорожі, радістю та іншими емоціями. Це був надзвичайно теплий і душевний вечір, на якому ми отримали сертифікати та сувеніри від організаторів. Я щиро вдячна Foundation for European Studies за надану можливість долучитись до даної програми й дізнатись більше про чудове польське місто Вроцлав!», – ділиться враженнями студентка 4 курсу спеціальності 014 Середня освіта Полтавської політехніки Тетяна Малука.

«Радію, що змогла взяти участь у програмі «Study Tours To Poland», до якої долучилися мотивовані та активні молоді люди з України й Молдови. Загалом участь взяли 15 дівчат -  11 з України і 4 з Молдови. Упродовж 10 днів інтенсивної пізнавальної програми ми мали змогу познайомитись з успішними людьми Вроцлава, дізнатися більше про роботу волонтерської, урядової й освітньої систем міста. Робочі візити вдало поєднувалися з екскурсіями містом й ознайомленням з культурною спадщиною Вроцлава. Ми відвідали різноманітні музеї, арт- галереї та місцеві університети.

Особливо варто відзначити гнучкість графіку й врахування організаторами побажань усіх учасниць. Дуже приємно, що кожній із нас дали можливість висловити побажання стосовно місць, які ми хотіли б відвідати і, завдяки організаторам, нам вдалося виконати програму «максимум». Також наш координатор Ян з радістю допоміг нам організувати культурний вечір, на якому учасниці з України та Молдови розповіли про звичаї країн, заспівали відомих пісень й пригостили всіх традиційними солодощами.

За час перебування у Вроцлаві ми спробували різноманітні страви польської кухні. Проте найбільше мені сподобалася екскурсія на радіо Вроцлавської політехніки, де нас детально ознайомили з особливостями роботи на радіо, а також дали змогу записати власне радіозвернення до слухачів, а наступного дня почути результат в прямому ефірі!

Дуже інформативною й цікавою була зустріч з головою офісу Європарламенту у місті  Вроцлаві. Під час візиту ми дізналися більше про Європарламент, його основні функції та країн-учасниць. Кожен бажаючий міг поставити питання й отримати вичерпну відповідь.

По завершенню кожна учасниця отримала сертифікат, що засвідчує її  участь в даній  програмі.

Вроцлав-надзвичайно гарне місто, яке вдало поєднує в собі історію й сьогодення. Внаслідок повномасштабного вторгнення значна кількість українців оселилася у Вроцлаві. Приємно відзначити, як міцно об’єднався польський народ задля підтримки й допомоги українцям.

Дякую координатору та організаторам програми «Study Tours To Poland» за цікаві півтора тижні та можливість пізнати життя у Вроцлаві зсередини! Вдячна  Анні Костянтинівні Павельєвій за постійну підтримку  та  допомогу!», – додала  студентка 5 курсу спеціальності 035 Філологія Полтавської політехніки  Яна Харченко.

Раніше студентка Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та Марія Бовкун взяла участь у програмі «Study tours to Poland», що проходила упродовж 8 - 18 травня в місті Торунь (Республіка Польща).

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності Erasmus+ впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародного співробітництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

Також усі бажаючі запрошуються на гостьові лекції з літератури 21 сторіччя, які читають провідні фахівці з різних університетів ЄС, США, Канади. Гостьові лекції проходять щосереди у змішаному форматі на четвертій парі (13.30-14.50) в ауд.318 Ц Полтавської політехніки. Долучитись до заходів можуть усі бажаючі студенти та науково-педагогічні працівники Полтавської політехніки як офлайн, так і дистанційно (щоб отримати посилання на Zoom, звертайтесь на кафедру германської філології та перекладу в ауд.310 Ц).

Нагадуємо, чеський університет NEWTON University запрошує 2 студентів II-IV курсів Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Полтавської політехніки взяти участь у грантовій програмі академічної мобільності Erasmus+ KA171 у весняному семестрі 2023/2024 навчального року, а Трансільванський університет Брашова / Transilvania University of Brasov (Румунія) запрошує 4 науково-педагогічних працівників факультету філології, психології та педагогіки взяти участь у грантовій програмі академічної мобільності Erasmus+ KA171 у травні 2024 року.

Зараз 2 студентки політехніки навчаються в Університеті прикладних наук Аванс в Нідерландах, студентки ННІ фінансів, економіки, управління та права навчаються за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ у Фінляндії, майбутні викладачки розпочали навчання за програмою Erasmus+ в Ганноверському університеті імені Готфріда Вільгельма Лейбніца, троє студенток Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» в Академії технологій та бізнесу ZEALAND в Данії, студенти-міжнародники розпочали навчання за програмою Erasmus+ в австрійському університеті Fachhochshule des BFI Wien, студентки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Вероніка Литвиненко, Софія Єрмоленко, Вікторія Хрипко стали учасницями програми кредитної академічної мобільності Erasmus+ у Higer Education Institution «Vilnius kolegija» (м. Вільнюс, Литва), після румунського університету другокурсниця вирушила до австрійського і розповіла про особливості навчання в університеті прикладних наук, 2 студентки політехніки навчаються в австрійському університеті прикладних наук FH Burgenland, п’ятеро студенток-філологів пройшли практику в міжнародному відділі університету «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia, 15 студенток політехніки півроку навчались за довгостроковою програмою академічної мобільності Erasmus+ в університеті “1 DECEMBRIE 1918” University of Alba Iulia (місто Алба-Юлія, Трансильванія, Румунія), в рамках якої вони не лише безпосередньо вивчали предмети за спеціальністю, а й проходили навчальну практику та подорожували Румунією і Європою, п’ятеро студенток політехніки упродовж весняного семестру навчались за довгостроковою програмою академічної мобільності Erasmus+ в Інституті Транспорту та Телекомунікацій (Transport and Telecommunication Institute) в місті Рига, Латвія, де поєднували навчання із подорожами та вивченням нових мов і культур.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»