2024-03-28

Студентка-філолог закінчила семестр навчання за програмою Invisible University for Ukraine

Студентка спеціальності 035 Філологія Полтавської політехніки Юлія Гордієвська у період з 25 вересня по 22 грудня 2023 року брала участь у сертифікатній програмі (з кредитами ECTS) для бакалаврату, магістратури та аспірантів з України – Invisible University for Ukraine – IUFU («Невидимий Університет для України»).

Студентка-філолог закінчила семестр навчання за програмою Invisible University for Ukraine

Майбутня перекладачка, студентка четвертого курсу спеціальності 035 Філологія Полтавської політехніки Юлія Гордієвська протягом минулого семестру з 25 вересня по 22 грудня 2023 року брала участь у програмі Invisible University for Ukraine – IUFU («Невидимий Університет для України») – сертифікатній програмі (з кредитами ECTS) для бакалаврату, магістратури та аспірантів з України.

IUFU був започаткований навесні 2022 року і є безкоштовною сертифікатною програмою інтенсивного вивчення ролі України у змінних європейських та глобальних контекстах. Як наголошують організатори, метою такого навчання є підготовка студентів до глибшої інтеграції в міжнародний науково-освітній простір. Програма не має на меті замінити чи дублювати навчання в українських університетах, натомість спрямована на їхню підтримку, заповнюючи прогалини, які тимчасово виникли внаслідок російського військового вторгнення.

В осінньому семестрі 2023 року IUFU пропонував сім міждисциплінарних онлайн-курсів з гуманітарних і суспільних наук, на які могли записатися студенти різних спеціальностей.

Загалом, програма IUFU пропонує інтенсивний досвід вивчення ролі України у зміні європейського та глобального контекстів, розглядаючи питання, актуальні для українських студентів, у транснаціональній порівняльній перспективі. Головною метою є підготувати студентів до глибшої інтеграції в міжнародну академічну спільноту, а також створити спільноту студентів та науковців, які зможуть сприяти стійкості українського суспільства під час війни та матимуть вплив на громадські та академічні структури після війни.

Програма реалізується Центрально-Європейським Університетом (кампус у Будапешті) у співпраці з Коледжем Імре Кертеша (Imre Kertész Kolleg), Єнським університетом (University of Jena), Львівським національним університетом імені Івана Франка та Українським католицьким університетом, а також світовими університетськими партнерами. Вона складається з трьох компонентів: тематичні курси (з гуманітарних та соціальних наук), менторство, розвиток навичок (академічна англійська, академічне письмо).

У осінньому семестрі 2023 року IUFU пропонували міждисциплінарні онлайн-курси в галузі гуманітарних та соціальних наук, які могли пройти студенти з різною підготовкою. Кожен курс складався з 12 сесій (100 хвилин), що дорівнює 4 кредитам ECTS. Учасниця програми з Полтавської політехніки Юлія Гордієвська обрала такі курси, як «Інтеграція України в ЄС» та «Ідентичності-Кордони-Порядки: міграція та приналежність».

«Україна в останні роки активно працює над поглибленням своїх відносин з Європейським Союзом, що робить курс «Інтеграція України в ЄС» надзвичайно актуальним для студентів, які цікавляться політичними, економічними та соціокультурними аспектами цього процесу. А курс «Ідентичності-Кордони-Порядки: міграція та приналежність» відповідає актуальному соціальному питанню міграції, адже зростання міграційних потоків в сучасному світі викликає потребу в глибокому розумінні цих явищ, а також вивченні взаємозв'язків між цими дисциплінами», – обґрунтовує свій вибір студентка.

«Знання, отримані під час вивчення цих курсів, можуть стати корисними для подальшої кар'єри в сфері міжнародних відносин, політики, громадського управління, журналістики та інших сферах, де важливо мати розуміння європейських інтеграційних процесів та проблем міграції», – додає Юлія Гордієвська.

Детальніше про програму «Invisible University for Ukraine» можна дізнатись тут.

Нагадаємо, зараз відкритий прийом заявок на кредитну академічну мобільність в фінському університеті Laurea University of Applied Science в 2024/2025 навчальному році. Дедлайн подачі заявок – 8 квітня 2024 року, в австрійському Університеті прикладних наук Бургенланду та австрійському Університеті прикладних наук BFI Vienna, а науковців політехніки запрошують на 2 тренінги в рамках проєкту «Bologna Hub Peer Support ІІ» від DAAD!

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародного співробітництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +38-(095)-91-08-192).

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»