2023-12-07

«16 днів проти насильства»: студенти Полтавської політехніки взяли участь у тренінгах про ненасильницьке спілкування

6 грудня, у рамках кампанії «16 днів проти насильства», для студентів Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулось кілька практичних тренінгів для вироблення навичок ненасильницького спілкування. Складні теми обговорили невимушено та цікаво.

«16 днів проти насильства»: студенти Полтавської політехніки взяли участь у тренінгах про ненасильницьке спілкування

Уже втретє на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» масштабно проходить Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства».

Керівниця психологічної служби Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Полтавській області Юлія Фалєєва та професорка кафедри психології та педагогіки, докторка психологічних наук Кіра Сєдих провели інтерактивний тренінг  «Stay safe» для студентів спеціальності «Психологія» та рятувальників.

Студенти розглянули важливі аспекти ненасильницького спілкування, детально розібравши, наскільки важлива інтонація, жести та загальна культура мовлення. Учасники розподілилися на групи, щоб виконувати завдання, спрямовані на краще розуміння власного сприйняття і сприйняття інших.

Під час лекції Кіри Сєдих студенти вивчили аспекти ідентифікації насильницького спілкування та методи ненасильницької взаємодії. Групові інтерактивні вправи допомогли розібратися у відсотковому співвідношенні трьох ключових елементів комунікації: жестів, інтонації та слів.

Тренінг також відкрив простір для обговорення різних емоцій, які можуть виникати в різних ситуаціях, а також підкреслив важливість дотримання особистих кордонів у спілкуванні.

Керівниця психологічної служби Головного управління Державної служби України в Полтавській області Юлія Фалєєва поділилася методами ненасильницького спілкування, розкривши секрети конструктивного діалогу.

По завершенню учасники тренінгу відзначили його ефективність та важливість у формуванні навичок ефективного та ненасильницького спілкування, що стає важливою ланкою у боротьбі з таким різновидом насильства. Знання, отримані на тренінгу, будуть надзвичайно корисними, адже вони допомагають краще розуміти себе та оточуючих.

Цього ж дня Центр допомоги врятованим спільно з Гендерним центром Полтавської політехніки провели ще один інформаційний тренінг з елементами вправи «Насильство-перший і останній аргумент необізнаної/го» для студентів різних спеціальностей.

Студенти підвищували рівень знань щодо розпізнавання ситуації можливого виникнення насильства, їм розповіли про існування сервісів в нашому місті, які направлені на його протидію та запобігання.

«В  Україні, як і в інших цивілізованих країнах світу, й досі невирішеною залишається проблема домашнього насильства.

Жертвами насильства може бути будь хто із членів сім’ї: чоловіки, діти, а найчастіше від нього страждають жінки.

Знайте, що домашнє насильство існує у всіх без винятку соціальних групах, з ним стикаються незалежно від рівня доходів, освіти й положення в суспільстві. Не можна мовчати й миритися з насильством, бо воно завжди йде по колу і за видимим примиренням зростає нова хвиля.

Зустріч пройшла дуже тепло, з  великим інтересом молодої аудиторії. Створюємо безпечне та щасливе майбутнє нашої нації!» – прокоментували представники Центру допомоги врятованим.

Нагадаємо, студенти політехніки дізналися як попереджати та боротися з проявами булінгу, а також поспілкувалися з патрульними за кавою.

Минулого року у політехніці також відбувся інтерактивний тренінг «Stay safe»  з рятувальниками у рамках акції «16 днів проти насильства».

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»