2022-10-31

«Sikorsky Challenge 2022»: науковці політехніки презентували власні стартап-проєкти на Фестивалі інновацій

Науковці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» взяли активну участь у ХІ Фестивалі інноваційних проєктів «Sikorsky Challenge 2022: Інноваційна трансформація України», на якому презентували власні стартап-проєкти, присвячені моніторингу стану забруднення атмосферного повітря та призначені для забезпечення тимчасовим або постійним електропостачанням різноманітних цивільних та військових об’єктів.

«Sikorsky Challenge 2022»: науковці політехніки презентували власні стартап-проєкти на Фестивалі інновацій

Науковці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» стали активними учасниками ХІ Фестивалю інноваційних проєктів «Sikorsky Challenge 2022: Інноваційна трансформація України», який пройшов упродовж 26-28 жовтня 2022 року на базі Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». Цьогорічну масштабну наукову подію присвятили обговоренню парадигми післявоєнної відбудови України, яка має базуватися на швидкому та ефективному впровадженні інноваційних технологій і розробок за всіма напрямами безпеки, оборони та економіки країни. Організаторами Фестивалю виступили Міністерство освіти і науки України, Міністерство розвитку громад та територій України, Міністерство цифрової трансформації України та Всеукраїнська інноваційна екосистема «Sikorsky Challenge Ukraine».

Головними заходами Фестивалю стали міжнародний форум «Платформа інноваційної трансформації України» на базі Всеукраїнської інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge Ukraine» та фінал конкурсу стартапів у п’яти секціях:

  • Оборона і безпека. Авіація і космос;
  • Інфраструктура та промисловий хайтек;
  • Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека;
  • Біомедична інженерія і здоров’я людини;
  • Екологічна і енергетична безпека.

Науковці Полтавської політехніки представили на Фестивалі інновацій два власні стартап-проєкти – «City Air Dust» та проєкт «Фотоелектрична установка з накопичувачем енергії», розроблені спільними зусиллями викладачів Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки, Навчально-наукового інституту нафти і газу Полтавської політехніки.

Проєкт №69 «City Air Dust», підготовлений науковцями Юрієм Голіком, Оленою Степовою та Наталією Максютою має за мету започаткувати новий підхід до моніторингу стану забруднення атмосферного повітря та висвітлення результатів через систему сповіщення, що охоплює нову ідею візуалізації даних в площинному відображенні.

Призначений проєкт для всіх зацікавлених в стані атмосферного повітря, зокрема держави, підприємств, науковців, громадськості. Аналітичні дослідження громадського моніторингу перетворюються у зрозумілі користувачеві тематичні карти забруднення атмосферного повітря. ІТ – та технічну підтримку проєкту забезпечили Андрій Акусок та Анастасія Корнішина.

Проєкт №72 «Фотоелектрична установка з накопичувачем енергії» полягає у розробці пристрою, що поєднує функції перетворення сонячної енергії в електричну з можливістю одночасного її накопичення в кінетичному накопичувачі. Розробниками даного проєкту стали науковці Олександр Шефер, Василь Галай, Олександр Лактіонов, Руслан Захарченко та Руслан Боряк. Плануванням, аналітикою та розробкою рішень займався Андрій Третяк, фахівець з електропостачання та автоматизованих систем управління. Фінансами та розробкою рішень займалася фахівець з альтернативної енергетики з гібридними системами зберігання Наталя Савченко.

Проєкт призначений для забезпечення тимчасовим або постійним електропостачанням різноманітних цивільних та військових об’єктів потужністю 200-3000Вт.

Нагадаємо, Всеукраїнську інноваційну екосистему «Sikorsky Challenge Ukraine» створено на базі Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» та Наукового парку «Київська політехніка», а презентовані стартапи – переможці укладають протоколи про наміри з реальними інвесторами та розпочинають підготовку до спільного виконання проєкту. Науковці провідних українських закладів вищої освіти та державних наукових установ мають можливість навчатися у відомих бізнес – партнерів, які спеціалізуються на стартапах, отримувати необхідні кваліфіковані консультації та менторський супровід, комунікувати з експертами та інвесторами.

Нещодавно науковці-філологи обговорили ефективні кейси іншомовної підготовки фахівців, науковці з різних куточків нашої країни обговорили практичні кейси ефективної участі у проєкті «Горизонт Європа для України», команда політехніки стала півфіналістом конкурсу стартап-проєктів від Create Creative Entrepreneurs, а Полтавська політехніка приєдналася до міжнародного освітнього проєкту.

Раніше науковці-екологи політехніки провели Всеукраїнський науково-практичний семінар, науковиці університету презентували історії успіху участі у проєктах Erasmus+, а науковиця-філолог поділилася перевагами волонтерських програм Європейського корпусу солідарності.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»