2024-03-26

Науковиці-документознавиці успішно завершили стажування на базі Державного архіву Полтавської області

Науково-педагогічні працівники кафедри українознавства, культури та документознавства Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» успішно пройшли стажування на базі Державного архіву Полтавської області. Науковиці ознайомилися зі структурою, напрямками діяльності установи, занурившись у специфіку роботи різних структурних підрозділів.

Науковиці-документознавиці успішно завершили стажування на базі Державного архіву Полтавської області

У період з 4 березня по 25 березня 2024 року науково-педагогічні працівники кафедри українознавства, культури та документознавства факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» - завідувачка кафедри, доктор історичних наук, професорка Ірина Передерій, кандидатка філологічних наук, доцентка Людмила Чередник, кандидатка філологічних наук, доцентка Ірина Акіншина, доктор філософських наук, доцентка Ганна Савонова, кандидатка філологічних наук, доцентка Людмила Мартиросян у рамках підвищення професійної кваліфікації пройшли стажування без відриву від основної роботи на базі Державного архіву Полтавської області.

Нагадаємо, що установа є партнером Полтавської політехніки з підготовки фахівців за спеціальністю 029 Інформаційна, бібліотечна та архівна справа, одним із основних стейкхолдерів університету та роботодавців для його випускників за цим фахом. На сьогодні в Державному архіві Полтавської області на різних відповідальних посадах працюють кілька випускників Полтавської політехніки, що є яскравим маркером ефективності плідної науково – освітньої співпраці між установами.

Науково-педагогічні працівники, які долучилися до стажування, працюють зі здобувачами вищої освіти відповідної спеціальності за двома бакалаврськими («Документознавство та інформаційна діяльність»; «Інформаційна аналітика та PR-діяльність») та однією магістерською («Документознавство та інформаційна діяльність») освітньо-професійними програмами, викладаючи різні освітні компоненти. Тому кожен з викладачів мав власноруч складені індивідуальні (як за назвою, так і за змістом) програму та план стажування і ретельно виконував їх протягом трьох тижнів.

Під час стажування викладачі Полтавської політехніки ознайомилися з роботою провідної державної архівної установи Полтавщини як головного осередку реалізації державної політики в галузі архівної справи та діловодства на території області. Науковиці вивчили структуру, основні завдання та напрями діяльності установи, занурилися у специфіку роботи різних структурних підрозділів, мали можливість спостерігати наживо процес оцифрування архівної документної спадщини, за темпами реалізації якого Державний архів Полтавської області наразі є лідером серед усіх державних архівів України.

Стажування передбачало як самостійну роботу викладачів під керівництвом архівних працівників, так і низку лекційних занять, які провела директорка ДАПО, заслужений працівник культури України Валентина Гудим. Очільниця установи акцентувала увагу учасниць стажування на новаціях нормативно-правової бази у сфері діловодства та архівної справи, зокрема щодо змін у періодизації фондів державних архівів у зв’язку з процесами їх дерадянізації та декомунізації, приділила увагу питанням, пов’язаним із комплектуванням архіву (особливостям організації, джерелам, порядку приймання документів, у тому числі й електронних, на державне зберігання), унікальними документами, які зберігаються у його фондах, проблемою збереженості документів, обліково-охоронною роботою архіву.

Виокремлено було також надзвичайно актуальну в умовах сьогодення тему доступу до документів Національного архівного фонду (адже сьогодні Україна позиціонує себе як країну з найвідкритішими архівами у всьому світі), оцифрування архівних документів ДАПО, що реально оптимізує такий доступ, робить його максимально зручним для користувачів архівної інформації, ролі міжнародної співпраці у цьому процесі, а також приєднання установи до онлайн-проєкту «Єдине вікно доступу до цифрових ресурсів українських архівів» (Міжархівний пошуковий портал), яке зреалізувалося кілька місяців тому.

Стажування пройшло у плідній атмосфері професійного партнерського спілкування, обміну актуальною інформацією, дискусій навколо складних питань реформування вітчизняної архівної галузі, обговорення можливостей реалізації спільних дослідницьких проєктів науковців університету та архівістів-професіоналів.

Науково-педагогічні працівники кафедри українознавства, культури та документознавства Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» висловлюють слова щирої вдячності керівництву та працівникам Державного архіву Полтавської області за надані практичні кейси та ґрунтовні знання і навички, які неодмінно використають у подальшій освітній та науковій діяльності.

Нещодавно науковиця політехніки презентувала доповідь про мародерство культурних цінностей як стратегію країни-агресорки, до Міжнародного дня рідної мови у політехніці відбувся традиційний студентський науково-мистецький круглий стіл, а магістри спеціальності «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» успішно захистили дипломні роботи, присвячені вдосконаленню державних і корпоративних комунікацій.  

Раніше студенти-документознавці відвідали практичне заняття на базі Науково-технічної бібліотеки університету, а майбутні документознавці ознайомилися з діяльністю Державного архіву Полтавської області.

 

Медіацентр

Національного університету

Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка