2023-07-17

«Кібербезпека у системі вищої освіти»: на базі Полтавської політехніки відбувся тренінг, присвячений кібербезпеці

На базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся тренінг для викладачів, студентів та співробітників університету, присвячений обговоренню актуальних проблем захисту інформації та кібербезпеці. Корисними практичними кейсами з учасниками поділилися фахівці Управління Служби безпеки України в Полтавській області, відділу боротьби з кіберзлочинністю, відділу протидії кіберзлочинам та Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

«Кібербезпека у системі вищої освіти»: на базі Полтавської політехніки відбувся тренінг, присвячений кібербезпеці

Співорганізаторами масштабного професійного івенту виступили Департамент безпеки Полтавської політехніки спільно з Полтавською обласною військовою адміністрацією, Управлінням Служби безпеки України в Полтавській області, відділом боротьби з кіберзлочинністю, відділом протидії кіберзлочинам та Департаментом кіберполіції Національної поліції України.

Особливу увагу фахівці, науковці, студенти та співробітники університету приділили розгляду питань дотримання правил персональної кібергігієни та поділилися дієвими порадами щодо того, як уникнути умисних злочинних дій у Всесвітній мережі та захистити персональні дані від шахраїв.

Тренінг організовано в контексті проведення XX засідання Національного кластера кібербезпеки «Кібербезпека у провідних галузях регіону», організованого НКЦК при Раді національної безпеки та оборони України 29 червня 2023 року в місті Полтава на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

У своєму виступі ректор Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко наголосив на тому, що цей захід став результатом реалізації ініціативи адміністрації Полтавської політехніки та всебічного сприяння Служби безпеки України, Департаменту кіберполіції Національної поліції України, Полтавської обласної військової адміністрації у сфері цифрової трансформації.

«Щиро дякую заступникові начальника Полтавської обласної військової адміністрації Ігорю Панченку за підтримку ініціатив Полтавської політехніки, спрямованих на активну участь у процесах цифрової трансформації Полтавської області.

Радію, що з цього навчального року Полтавська політехніка розпочне підготовку фахівців за новою освітньою програмою «Кібербезпека»! Сучасна та затребувана спеціальність майбутнього, яку вже сьогодні можна здобути у нашому університеті!», - прокоментував Володимир Онищенко.

На величезному кадровому потенціалі наголосив у своєму виступі заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації Ігор Панченко, який подякував команді Полтавської політехніки за надання потужної комунікаційної платформи для обговорення питань такої важливої проблематики.

 За словами спікера, це питання постає й перед органами державної влади, що потребують великої кількості працівників, адже кожен, хто зараз працює в органах місцевого самоврядування або в органах державної влади, надає ті чи інші послуги через автоматизовані бази даних або реєстри. Тому потрібно вдосконалювати навички роботи у безпечному цифровому світі та дбати про кібергігієну працівників.

Очільник університету презентував спільно із заступницею директора Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки, кандидатом економічних наук Ксенією Вергал сучасну освітню програму «Кібербезпека» за напрямом підготовки 125 «Кібербезпека та захист інформації».

Зауважимо, що у межах презентованої освітньої програми «Кібербезпека» Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» буде займатися якісною практичною підготовкою фахівців, здатних вирішувати фахові задачі з кібербезпеки, та захисту персональних даних, захисту інформації. Завдяки набутим гнучким практичним навичкам випускники університету зможуть працювати в усіх сферах бізнесу, правоохоронних органах та на державній службі.

Відзначимо, акцент нової освітньої програми в університеті зроблять на посиленому блоці вивчення молоддю правових дисциплін: студенти будуть мати ґрунтовні знання законодавчої, нормативно-правової бази України, міжнародних стандартів й практик захисту інформації. Це посилить синергетичний ефект, що полягатиме у поєднанні знань з ІТ та правничої галузей!

Враховуючи сучасні аналітичні дослідження, які говорять про важливість хмарних обчислень, моделювання ризиків, майбутні спеціалісти вивчатимуть цілий цикл фахових дисциплін, пов’язаних з вищеназваними напрямками.

Нова освітня програма «Кібербезпека» має серйозне підґрунтя: відмінну матеріально-технічну базу, яка продовжує динамічно оновлюватися, в університеті є сучасні класи з потужною технікою, що дозволяють викладати всі необхідні дисципліни.

Викладачі, які будуть забезпечувати цю освітню програму, є учасниками міжнародного проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України».

В освітньому процесі вже використовується навчальна платформа Rangeforce, яка є потужним майданчиком із кібербезпеки, упродовж тривалого часу студенти опановують дисципліни, пов'язані з захистом інформації.

Крім того, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» підписав угоду з Фондом цивільних досліджень та розвитку США, тому всі бажаючі мають змогу вивчати освітній курс «Базові правила безпеки в цифровому середовищі», який є безкоштовним для студентів Полтавської політехніки та дозволяє отримати сертифікат міжнародного зразка.

Підсумовуючи результати проведеного тренінгу, присутні зробили одностайний висновок: кібергігієна та кібербезпека в умовах непростих викликів сьогодення та системної цифрової трансформації діяльності державних інституцій має вирішальне значення!

А заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації Ігор Панченко висловив сподівання, що тренінг стане в нагоді кожному, хто прагне захистити себе від злочинних дій та дозволить вирішити низку актуальних проблем у найрізноманітніших сферах і подякував за ініціативність Полтавській політехніці.

Нагадаємо, науково-педагогічні працівники Полтавської політехніки взяли участь в проєкті Erasmus+ Jean Monnet, з кібербезпекою та захистом інформації також пов'язано 2 проєкти, які запрацюють з вересня 2023 року (!) - «Європейський досвід інформаційної безпеки та систем захисту інформації в сучасних умовах масштабних кібератак» та «Забезпечення екологічної, економічної та інформаційної безпеки: досвід ЄС для України». У їхніх межах будуть проводитися відповідні заходи з практиками країн Європейського Союзу і перспективами їхньої адаптації в Україні.

Полтавська політехніка – драйвер нових якісних змін у сфері вищої освіти! Дбаємо про власну інформаційну гігієну та кібербезпеку разом!

Крута, сучасна та затребувана спеціальність майбутнього, яку вже сьогодні можна опанувати у Полтавській політехніці!

Запрошуємо на навчання до високорейтингового університету – Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»!

Нагадаємо, Мінцифра, МОН України та ІТ-компанія Genesis запускають навчальний інтенсив для викладачів.

 

 Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»