2024-01-26

«Краще видання 2023 року»: посібник науковців політехніки переміг на конкурсі від Національної академії наук вищої освіти України

Співавтори навчального посібника «Історія культури США» – науковці кафедри українознавства, культури та документознавства Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ірина Передерій, Руслан Гула та Людмила Дерев’янко стали лауреатами І премії конкурсу «Краще видання 2023 року» у номінації «Навчальні посібники», проведеного громадською організацією «Національна академія наук вищої освіти України».

«Краще видання 2023 року»: посібник науковців політехніки переміг на конкурсі від Національної академії наук вищої освіти України

Навчальний посібник «Історія культури США», підготовлений науковцями Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» виборов І премію конкурсу «Краще видання 2023 року» у номінації «Навчальні посібники». Над його розробкою працював авторський колектив науковців кафедри українознавства, культури та документознавства – завідувачка, докторка  історичних наук, професорка Ірина Передерій, професор кафедри, доктор історичних наук,  професор Руслан Гула та доцентка кафедри, кандидатка філологічних наук, доцентка Людмила Дерев’янко, які розкрили зміст теоретичних аспектів виникнення й еволюції американської культури, зокрема важливу роль відвели парадигмальному підходу до її розуміння у контексті світової культурної спадщини, послідовно висвітливши історію її поступу відповідно до змін культурно-історичних епох.

У виданні зібрано теоретичний і фактологічний матеріал, потрібний для опанування здобувачами вищої освіти низки навчальних дисциплін історико-культурологічного циклу. Видання рекомендовано для студентів закладів вищої освіти різних спеціальностей, які вивчають дисципліни «Культурологія», «Всесвітня історія», «Історія зарубіжної культури», «Регіональна типологія культури», «Українська та зарубіжна культура», «Світова культура і мистецтво» та інші, особливо галузей                 знань – «Культура та мистецтво», «Гуманітарні науки»,  та неодмінно стане в нагоді усім, хто цікавиться теорією та історією культури. Навчальний посібник побудований за хронологічно-проблемним принципом, з виділенням окремого теоретичного розділу. Тематичні блоки «Світоглядні основи культури США», «Американська література», «Образотворче мистецтво США», «Американська архітектура», «Музичне мистецтво США», «Американський балет», «Американський театр», «Кінематограф США», «Вища освіта США» , окрім текстової частини, містять ілюстровані схеми й таблиці, які максимально унаочнюють, деталізовують навчальний матеріал,  сприяють процесу його розуміння та опанування.

Посібник не має аналогів не лише у вітчизняному, а й пострадянському академічному середовищі, як за назвою, тематикою, так і змістовим наповненням і є з цього погляду абсолютно унікальним. Він має цікаву структуру, що поєднує традиційний спосіб подання матеріалу у вигляді текстової частини та ілюстровані схеми й таблиці, які максимально унаочнюють, деталізують навчальний контент.

До переваг видання слід віднести низку додактів, зокрема, й інтерактивних: алфавітний довідник видатних персоналій американської культури (зокрема, й українського походження), QR-коди для візуалізації навчального матеріалу, що забезпечують користувачеві доступ до релевантних інформаційних ресурсів у глобальній мережі.

«Феномен формування культури Сполучених Штатів Америки визначався двома особливостями, які, здавалося б, взаємовиключали одна одну. З одного боку, це культура ізоляціоністська, відокремлена від решти світу океанами, яка, однак, розвивалася на основі  європейських традицій, світоглядних констант, політичних інституцій. Унікальність американської культури в тому, що вона органічно синтезувала автаркістські тенденції з реалізацією  на практиці ідей європейського Просвітництва. З іншого боку, це культура, яка претендує на універсальність своїх соціальних, духовних і матеріальних основ для всього світу.

Американська культура сьогодні є передусім певним відображенням життя, що включає фундаментальні переконання, цінності, імідж та світогляд, які поділяють більшість американців.

Не виходячи за межі історії США, автори  в запропонованому посібнику подали не історію країни, а історію її культури. Основна мета цього видання – розкриття цілісної панорами американської культури, усіх її складників, формування картини американського світу за допомогою системного аналізу жанрів мистецтва та їхньої ролі у світовому й національному історико – культурному процесі», – розповіла співавторка, доктор історичних наук, професор, завідувачка кафедри українознавства, культури та документознавства Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»  Ірина Передерій.

Навчальний посібник вийшов друком 2021 року у київському видавництві «Каравела». А вже за два роки отримав  найвищу відзнаку в  конкурсі «Краще видання 2023 року», що, безсумнівно, є значущим маркером результативності науково-дослідницької роботи науково-педагогічних працівників кафедри українознавства, культури та документознавства факультету філології, психології та педагогіки.

Конкурс «Краще видання 2023 року», який щорічно проводить громадська організація «Національна академія наук вищої освіти Україн», відбувся наприкінці 2023 року. Незважаючи на запровадження  воєнного стану та активні бойові дії в нашій країні,  науковці  провідних закладів вищої освіти та державних, наукових установ представили на конкурс 176 робіт у різних номінаціях. За словами організаторів, такий результат надихає на подальші звершення задля нашої Перемоги над країною-агресоркою і вкотре доводить, що українці – це незламна освічена нація, яка міцно тримає не тільки воєнний, а й освітній, науковий та культурний фронти. Кожна праця вирізняється креативністю, оригінальністю та  новизною представлених досліджень.

Президія Національної академії наук вищої освіти України, організаційний комітет та комісія журі конкурсу «Краще видання 2023 року» висловили слова щирої вдячності усім, хто долучився до конкурсу в такий непростий час, подав власні напрацювання та привітали лауреатів з побажаннями подальших творчих здобутків.

Нагадаємо, раніше науковці кафедри українознавства, культури та документознавства Полтавської політехніки Ірина Передерій та Руслан Гула стали співавторами монографії «Інформаційна війна: соціально-онтологічний та мілітарний аспект», підготовленої за участі військових експертів.

Нещодавно науковиця політехніки розробила навчально-методичний посібник для викладачів іноземної мови,  ще одна науковиця  стала співавторкою підручника для майбутніх маркетологів, а  Гендерний центр політехніки отримав пакет методичних матеріалів від ООН Жінки.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»