2023-10-23

«Art Map Ukraine»: науковці та студенти відвідали презентацію креативних карт України

17 жовтня у Полтавському художньому музеї (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка презентували Всеукраїнський творчий проєкт «Art Map Ukraine». 70 майстринь із різних областей вишили бісером, нитками, блискітками та натуральним камінням дві карти України у понад сорока творчих техніках, одну з яких виставлять на благодійному аукціоні. Студенти та викладачі Полтавської політехніки побачили хенд-мейд мапи і поділилися враженнями від перегляду яскравої історії про творчість, натхнення та єднання.

«Art Map Ukraine»: науковці та студенти відвідали презентацію креативних карт України

17 жовтня у рамках Всеукраїнського арт-проєкту «Art Map Ukraine» вишивану  мапу  України презентували у Полтавському художньому музеї (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка. 70 майстринь із різних областей вишили бісером, нитками, блискітками та натуральним камінням дві карти України у понад сорока творчих техніках під гаслом «Мінімум кольору – максимум змісту». Це яскрава історія про творчість, натхнення та єднання, започаткована з метою наближення нашої Перемоги та всебічної  підтримки кожного українця.

Креативні мапи України зацікавили полтавців. До споглядання оригінальних мистецьких творів долучилися студенти та науково-педагогічні працівники Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», яких надихнула правічна історія нашої країни, вишита яскравими барвами.

За словами декана факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки, кандидатки педагогічних наук, доцентки Анни Агейчевої, студентська молодь охоче долучається до участі у мистецьких івентах та надихається творчістю народних  талантів: «Надзвичайно приємно, що майбутні професіонали виявляють стійкий інтерес до збереження та примноження історико-культурної спадщини власного народу. Пишаємося, що маємо можливість споглядати цю рукотворну красу на власні очі».

За словами організаторів події, проєкт «Art Map Ukraine» започаткували ще 2021 року і нині успішно реалізовується його другий етап.

«Започаткувала проєкт  наша вишивальниця Ольга Петлюк, організувавши дівчат через Інстаграм. Кожна вишивальниця вишивала один фрагмент в тих кольорах, які були обрані для нашої карти. Вишивали ми фізичну карту України», – розповідає  учасниця проєкту «Art Map Ukraine» Ельвіра Гонтар.

За словами майстрині, основні кольори – жовто-блакитна держава на чорно-червоному фоні. Митці вишивали в різних умовах – хтось вишивав в окупації і потім передавав, хтось вишивав, виїхавши  за кордон, дехто працював на підконтрольній Україні території.

«Настільки гарні роботи, настільки неймовірні ідеї і так оригінально виконані. Це і вишивка бісером, і блискітки, і гладь, надзвичайно гарна робота», — поділилася  враженнями  учасниця презентації Анна Шовкова.

«Карта «Art Map Ukraine 2.0» не одна, їх вишито дві. Це експозиційна, а ще вишита благодійна мапа, яку ми виставляємо на аукціон, хочемо отримати великі гроші і хочемо віддати їх на  потреби Збройних Сил України»,ділиться планами учасниця проєкту «Art Map Ukraine» Ельвіра Гонтар.

Всеукраїнський проєкт «Art Map Ukraine» будуть безкоштовно експонувати у Полтавському художньому музеї (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка до 30 жовтня 2023 року. До перегляду запрошуються полтавці, гості міста та поціновувачі народного мистецтва.  

Нагадаємо, раніше науковці і студенти політехніки відвідали відкриття персональної виставки Макса Вітика у Полтавському художньому музеї.

Нещодавно  студентський театр «Carpe Diem» зіграв благодійну виставу на підтримку актора театру і кіно Богдана Чернявського, у Центрі ветеранського розвитку Полтавської політехніки відбулася творча зустріч з Павлом Казаріним, а у політехніці відкрилась персональна виставка студентки Валерії Носик.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»