2023-05-16

«Історія планети Земля»: у політехніці презентують благодійний арт-проєкт американсько-українського митця та геолога Макса Вітика

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» запрошує 18 травня 2023 року о 15:00 відвідати у Центрі сучасного мистецтва університету презентацію благодійного арт-проєкту «Історія планети Земля» американсько-українського митця та геолога Макса Вітика. Усі донати відвідувачів спрямують на потреби ЗСУ.

«Історія планети Земля»: у політехніці презентують благодійний арт-проєкт американсько-українського митця та геолога Макса Вітика

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» спільно з бізнес-партнерами і стейкхолдерами освітніх програм — українським осередком міжнародної некомерційної професійної організації спеціалістів нафтової галузі-Спілкою інженерів-нафтовиків SPE, компаніями «Укргазвидобування», «УГВ сервіс» та «Weatherford» запрошує на відкриття благодійного арт-проєкту «Історія планети Земля» 18 травня 2023 року о 15:00 у Центрі сучасного мистецтва.

У рамках благодійного арт-проєкту відбудеться відкриття експозиції та мотиваційна лекція американського геолога і художника-абстракціоніста українського походження, нині директора з розвідки та розробки компанії «Укргазвидобування», директора зі стратегічних проєктів дивізіону «Розвідка та видобування» Групи Нафтогаз Макса Вітика. Він автор серії робіт під назвою «The Outcrops» («Відслонення»), натхненних спогляданням автором місць виходу порід, спричинених природньою ерозією та діяльністю людини. Як представник нового покоління абстракціоністів митець звертається до монументального багатошарового живопису нью-йоркської школи. Художник змальовує мільйони років еволюції землі, користуючись системою кольорів для створення символічного нашарування геологічного часу – від білого кольору льодовикового періоду до синього і зеленого кольорів життя, що виникає у морському середовищі.

Захід організовано за ініціативи ректора Полтавської політехніки, доктора економічних наук, професора Володимира Онищенка. На відкриття запрошені голова Полтавської ОВА, члени Наглядової ради університету і її очільник — Віталій Вітрик, керівники нафтосервісних і видобувних компаній, а також очільник українського осередку SPE Юрій Мороз.

«Наука і мистецтво — це потужна зброя, якою ми теж захищаємось і відвойовуємо у ворога своє майбутнє. А креативне поєднання двох потужних напрямків дає неймовірний результат. Що неодноразово підтверджено високорейтинговими досягненнями нашого класичного, багатопрофільного університету — Національного університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Але зараз так необхідно конвертувати нашу лють і креатив у все, що допомагає захисникам успішно боротись з ворогом. І у нас новий благодійний проєкт!

У квітні на запрошення Юрія Мороза, очільника SPE, я відвідав виставку «Воїни світла» у Національному музеї «Київська картинна галерея» у рамках благодійного арт-проекту Макса Вітика. Мене глибоко вразили і роботи у стилі геологічного абстрактного експресіонізму, і ідея, що геологія — це наука про Землю і мистецтво про Землю, і формат спілкування. Під враженням я анонсував, що скоро ми приймемо мистецький проєкт в університеті. І ось, як завжди, слова підтверджуються справами.

У Центрі сучасного мистецтва Полтавської політехніки зберуться унікальні гості та шанувальники мистецтва, які бажають поєднати естетичне задоволення, інтелектуальну «прокачку» та благодійність на користь ЗСУ.

Віримо в ЗСУ! Працюємо на Перемогу!» – прокоментував ректор Володимир Онищенко.

Окрім експозиції, на гостей, студентів та аспірантів (здобувачів усіх рівнів) спеціальностей «Геологія», «Науки про землю» та «Образотворче мистецтво» чекає мотиваційна лекція та неформальне спілкування.

Модератором презентації буде начальник департаменту аналізу та моделювання департаменту управління «Укргазвидобування» В’ячеслав Філатов.

Зробити благодійний внесок буде дуже просто: відсканувати на афіші QR-код, вкинути готівку у скриньку або задонатити, придбавши каталоги художника.

Усі зібрані кошти будуть мати цільову, адресну допомогу конкретній військовій частині відповідно до її потреб.

Раніше українська спільнота SPE на базі Полтавської політехніки організувала лекцію «Бурити чи не бурити? Економіка у розвідці та розробці вуглеводнів» – провідний експерт у галузі енергетики Євген Палєнка прочитав лекцію про економічні фактори сучасного нафтогазовидобувного бізнесу, очільник науково-дослідного напряму «Укргазвидобування» Михайло Братах провів мотиваційну зустріч зі студентами політехніки, а директор з геології «Укргазвидобування» Мирон Фірман поділився зі студентами секретами ефективного менеджменту.

 

Медіацентр

Національного університету

Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»