2024-04-25

Викладачі політехніки опанували ефективні техніки психологічного самовідновлення

У рамках Меморандуму про співпрацю з Головним управлінням ДСНС України у Полтавській області на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся тренінг «Розвиток резилієнтності під час війни» для науково-педагогічних працівників університету. Учасники опановували ефективні техніки самовідновлення та ділилися власним досвідом подолання різних проявів тривожності.

Викладачі політехніки опанували ефективні техніки психологічного самовідновлення

24 квітня у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся тренінг «Розвиток резилієнтності під час війни». Учасниками тренінгу стали науково-педагогічні працівники різних структурних підрозділів та співробітники багатопрофільного класичного університету, які навчалися долати наслідки стресових ситуацій та опановували ефективні методики самовідновлення.

Це спільний проєкт, реалізований співробітниками психологічної служби Головного управління ДСНС України в Полтавській області, Ґендерним центром, науково-педагогічними працівниками кафедри психології та педагогіки факультету філології, психології та педагогіки і психологічною службою Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» у рамках меморандуму про співпрацю з Головним управлінням ДСНС України в Полтавській області. Одна з цілей співпраці полягає у налагодженні наукової та практичної взаємодії між Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та фахівцями різних структур для організації психосоціальної підтримки, розвитку психологічної стійкості і збереження ментального здоров’я.

За словами співорганізаторів тренінгу, актуальність формування в населення необхідних практичних навичок та оволодіння корисними техніками психологічного самовідновлення щоденно зростає, зважаючи на цілу низку непростих викликів, постійний стрес, у якому перебувають українці. Проте кожен, незалежно від соціального статусу, віку та статі, може віднайти необхідні внутрішні ресурси та навчитися ефективним методикам самовідновлення. Тому впродовж останнього року в Полтавській політехніці запровадили формат командної, тренінгової роботи, який дозволяє науково-педагогічним працівникам, студентам та співробітникам університету ефективніше здобувати практичні навички та сприяє динамічнішому обміну набутим досвідом.

​Тренерка — керівниця психологічної служби Головного управління Державної служби України в Полтавській області Юлія Фалєєва наголосила, що отримані під час тренінгу навички неодмінно стануть в нагоді при здійсненні професійної діяльності та сприятимуть швидшому емоційному і психологічному відновленню учасників освітнього процесу. За її словами, варто обрати кілька ефективних технік, адже найпоширеніші не завжди є універсальними і не підходять абсолютно кожному.

Тренінг передбачав активне відпрацювання серії інтерактивних вправ та методик самовідновлення. Розпочали івент вправою «Знайомство», під час якої кожен учасник висловив власні очікування та сподівання на досягнення результатів, далі учасники оцінювали власний психоемоційний стан за десятибальною шкалою, в якій десятка слугувала найвищим мірилом, а одиниця — навпаки, свідчила про тривожність.

Працюючи в невеликих динамічних групах, учасники тренінгу на реальних прикладах розбирались у суті резилієнтності – динамічній властивості особистості, що лежить в основі здатності долати стреси та важкі періоди конструктивним шляхом, чому її так важливо розвивати, а не сприймати як вроджену особливість знайомих, друзів, колег. Крім того, учасники обговорили як реагує на стресові ситуації людське тіло, як змінюється поведінка, які емоції відчуває людина та які техніки варто використати, щоб подолати різні тривожні стани тощо.

Особливий інтерес у присутніх викликала запропонована тренеркою вправа «Внутрішнє безпечне місце», спрямована на розвиток практичних навичокзаряджатися позитивною життєвою енергетикою.

Під час неформального спілкування учасники поділилися різними життєвими історіями, обговорювали шляхи виходу зі стресових ситуацій, рефлексували та пропонували корисні, на їхню думку, методики наповнення власних внутрішніх ресурсів.

«Полтавська політехніка завжди активно підтримує будь-які наші ініціативи та всебічно дбає про підтримку ментального здоров’я викладачів, студентів та співробітників університету. Висловлюємо слова щирої вдячності ректору університету, професору Володимиру Онищенку та всьому науково-педагогічному колективу за плідну співпрацю, готовність сумлінно працювати задля наближення Перемоги та повоєнного відновлення нашої країни. З величезною приємністю продовжимо й надалі реалізовувати спільні проєкти, найамбітніші професійні задуми, підтримуючи у нормі власне психічне здоров’я», – відзначила тренерка, керівниця психологічної служби Головного управління Державної служби України в Полтавській області Юлія Фалєєва.

По завершенню тренінгу «Розвиток резилієнтності під час війни» науково-педагогічні працівники та співробітники університету обмінялися враженнями, рефлексіями та оцінили рівень здобутих навичок подолання тривожних станів та відновлення власних внутрішніх ресурсів у стресових ситуаціях.

Нагадаємо, раніше у політехніці відбувся тренінг з підвищення психологічної стійкості для поліцейських, рятувальників і викладачів, тренерки Гендерного центру провели для студентського самоврядування тренінг з основ домедичної підготовки і тактичної медицини, у Гендерному центрі провели тренінг з протидії булінгу для освітян, представники Товариства Червоного Хреста України провели тренінг з управління ризиками під час надзвичайних ситуацій, а студенти політехніки пройшли тренінг з домедичної допомоги, який провели судові охоронці та патрульні поліцейські.

Раніше на засіданні ректорату обговорили заходи підтримки ментального здоров’я студентів та науково-педагогічних працівників університету.

Нещодавно у політехніці відкрилась фотовиставка «Біль» про нескорених прикордонників.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»