2022-09-05

«Відродимо разом»: у Полтавському художньому музеї відкрилась родинна виставка митців Пілюгіних

2 вересня у Полтавському художньому музеї (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка відбулось урочисте відкриття родинної виставки художніх творів однієї з найвідоміших творчих родин України – Пілюгіних. В експозиції представлені твори доцентки кафедри образотворчого мистецтва Полтавської політехніки, члена Національної спілки художників України та Спілки майстрів народного мистецтва України, Заслуженого майстра народної творчості України Ольги Пілюгіної.

«Відродимо разом»: у Полтавському художньому музеї відкрилась родинна виставка митців Пілюгіних

Виставкова зала сповнена барвами шедеврів, виконаних у різних техніках – живопис, витинанки, вишиті рушники та гобелени, але всі твори поєднані однією великою ідеєю – любові до рідного краю, відродження народного мистецтва України та його уславлення. Більшість робіт створені за останні кілька років, деякі виконані уже під час воєнного стану.

На урочисте відкриття виставки «Відродимо разом» мистецької сім’ї Пілюгіних з Решетилівки завітали колеги-митці і викладачі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», студенти, громадськість і поціновувачі мистецтва. Мистецтвознавець, заслужений працівник культури України, директор Полтавського художнього музею Ольга Курчакова розповіла про давню техніку двостороннього гладкого ручного ткання натуральними вовняними нитками, у якій виконані гобелени, про історію окремих творів, які викликали фурор та про виставки представників родини у провідних музеях, галереях, дипломатичних представництвах і культурних центрах в Україні та за кордоном.

«Це певний творчий звіт», – прокоментувала Ольга Пілюгіна, член Національної спілки художників України та пілки майстрів народного мистецтва України, Заслужений майстер народної творчості України, доцент кафедри образотворчого мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», володар гранту Президента України, стипендіат Президента України 2012-2015. – «Вирішили зробити ювілейну виставку, бо цей рік у нашій родині ювілейний. У нас «круглі» дати у трьох членів родини. Кожен з нас зробив внесок у експозицію, ми намагалися представити нові твори, які ще ніхто не бачив, які ми не виставляли на загал. Є роботи, створені під час війни – декоративні колажі, графіка. Україна зараз переживає трагічні часи. І нам дуже важко налаштуватися іноді на творчий лад. Але я вважаю, що художник повинен нести у світ те, чого бажає для світу. А я бажаю для нашої країни миру і добра, розквіту, любові. Дуже важко налаштуватися на такий настрій, але я дуже старался».

Виставка об’єднана не лише родинними зв’язками, а й спільними ідеями й баченням. У центрі експозиції – килим відомого художника, голова Полтавського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Євгена Пілюгіна. Виставкову залу прикрасили вишукані модерні гобелени Ольги Пілюгіної, рушники Лариси Пілюгіної, живопис Євгена Пілюгіна і сучасні творі Наталії Пілюгіної.

«Дякую за запрошення і за нагоду привітати від імені всього багатотисячного викладацького і студентського колективу нашого Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» творчу cім'ю Пілюгіних з відкриттям такої чудової родинної виставки, а також з нагоди потрійних ювілеїв у родині.

Надзвичайно приємно, що творчі виставки шановної Ольги Євгенівни Пілюгіної відбувалися і в Полтавській політехніці, де вона працює на кафедрі образотворчого мистецтва, яка є випускницею університету, чим ми дуже пишаємося, і яка свій талант, свої здібності передає молодому поколінню. Сподіваюсь, що найближчим часом відбудеться нова виставка. Тож моя щира вдячність батькам за таких же талановитих дітей, за унікальну на всю Україну творчу династію.

І те, що сьогодні в умовах воєнного стану відкриваються такі виставки є ознакою того, що попри війну мистецтво має бути, як і наука. Це все ті складові національного усвідомлення та ідентичності, цінності, за які ми зараз воюємо. І мистецькі події – це також наш вклад у велику перемогу України.

Розумію, як важко створювати такі сповнені добра і яскравих барв твори, адже митці особливо гостро відчувають біль народу, але саме митці допомагають знайти ліки для душі, мотивувати і надихати.

Бажаю подальших творчих успіхів, натхнення і нехай ваше мистецтво мандрує світом, показуючи, яка прекрасна Україна і Полтавщина!» – привітав митців ректор, професор Володимир Онищенко.

Директор Департаменту культури, молоді та сім'ї Полтавської міської ради Олена Ромас вручила Подяки міського голови з врученням нагрудного знаку «За значний особистий внесок у розвиток культури України, відродження народних традицій, примноження духовних скарбів українського народу, збереження і популяризацію народного мистецтва Полтавщини та з нагоди відкриття виставки «Відродимо разом», якими нагороджені:

  • Євген Пілюгін – член Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України, Заслужений майстер народної творчості України, голова Полтавського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України.
  • Лариса Пілюгіна – член Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України, Заслужений майстер народної творчості України.
  • Наталія Пілюгіна – художниця з килимарства, наукова співробітниця відділу науково-фондової та експозиційної роботи Полтавського художнього музею імені Миколи Ярошенка, член Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України.
  • Ольга Пілюгіна – член Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України, Заслужений майстер народної творчості України, лауреат літературно-мистецької премії Олексія Дмитренка, лауреат премії імені Івана Котляревського, доцент кафедри образотворчого мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», володарка гранту президента України, стипендіатка Президента України 2012-2015 років.

«Дивлячись на виставку просто дивуєшся цій різноплановості, майстерності, різноманітності видів мистецтва, які ми зараз спостерігаємо тут – рушники, гобелени, це просто краса. Ми вдячні вам за те, що ваш талант втілює все те українське в кожному творі мистецтва. Дякуємо вам за те, що ви своїм мистецтвом зберігаєте, відтворюєте, розвиваєте українське надбання, яким пишається наша держава. Зараз це як ніколи важливо, адже сьогодні нам всім потрібно зберігати всі ті традиції, надбання, красу нашої української землі, всю ту духовність нашого українського народу. Ми вітаємо вас з відкриттям вашої виставки й бажаємо добра, здоров’я, миру й всього найкращого на нашій українській благодатній землі», – побажала Олена Ромас.

Заступниця начальника управління Департаменту культури і туризму Полтавської обласної військової адміністрації Лідія Федорченко подякувала родині митців та вручила подяку від імені Департаменту культури і туризму Полтавської обласної військової адміністрації.

«Насправді в цей складний для нашої країни час душа кожного з нас потребує частинки прекрасного. Саме ця творчість – творчий доробок цієї прекрасної родини плекає душі українців. Одна справа, коли одна людина відбувається як творча одиниця, але коли творчі серця об’єднуються, дарують нові покоління творців – це прекрасно», – зазначила Лідія Федорченко.

Голова Полтавської обласної організації Національної спілки художників України, заслужений діяч мистецтв України Юрій Самойленко привітав з відкриттям виставки, вручив Євгену Пілюгіну фотоколаж та Почесну грамоту «За вагомий особистий внесок у розвиток Українського образотворчого мистецтва, високий професіоналізм, багаторічну трудову діяльність, визначні здобутки та з нагоди 50-річча з дня створення Полтавської обласної організації Національної спілки художників України».

Голова Комітету туризму культури та інновацій при Полтавській торгово-промисловій палаті, заслужений працівник культури України Валентина Вождаєнко привітала родину Пілюгіних, яка робить славу Полтавщині не тільки на наших теренах, а й далеко за її межами, а також подякувала ЗСУ за можливість проведення заходу.

Народна майстриня з художньої вишивки з міста Гребінка Олена Наталенко привітала сім’ю Пілюгіних пирогом за старовинним рецептом Рівненщини з побажаннями всій родині міцного здоров'я, довгих творчих років життя у насназі, здійснення найзаповітніших бажань і мрій.

«Деякі мої твори направлені на дитячу аудиторію. Їхня мета – оберігати дітей, щоб вони знали, що світ буває різним і незважаючи нінащо треба жити правильно. Ця серія дитячих робіт обов’язково буде продовжуватись. Всі твори виникають щонеділі. Ми обов’язково все один з одним обговорюємо, показуємо ескізи, радимося, у нас гармонія в цій справі. Ми можемо й сваритися, але головна ідея – створити гарні твори для вас. Тому щиро дякую вам за підтримку» – сказав художник Євген Пілюгін.

Музичний подарунок всім присутнім зробили бандуристки Малої академії мистецтв імені Раїси Кириченко, викладачка Любов Срібна та учениця Ліза Шкурат, виконавши попурі на тему українських народних пісень і хітів поп-музики. Ще одним виконанням українських пісень під акомпанемент бандури потішив гостей Заслужений художник України, член Національної спілки бандуристів України Іван Новобранець, заспівавши «Повій вітре на вкраїну» та «Стоїть гора високая» на вірш Леоніда Глібова.

Нагадаємо, у Центрі сучасного мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулась виставка Ольги Пілюгіної «Сад пісень», у Києві – виставка «Обраний шлях», а «Укрпошта» випустила мільйон конвертів із зображенням гобелену Ольги Пілюгіної «Коляда».

 

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»