2022-04-25

«Вчені України єдині. Разом ми сильніші»: представниці Полтавської політехніки взяли участь у науковому телемості

Проректорка з наукової та міжнародної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Сівіцька та президентка Студентського парламенту Людмила Билим взяли участь у Міжрегіональному науковому телемості «Вчені України єдині. Разом ми сильніші», присвяченого роботі науковців під час воєнного стану.

«Вчені України єдині. Разом ми сильніші»: представниці Полтавської політехніки взяли участь у науковому телемості

На базі Черкаського державного технологічного університету відбувся Міжрегіональний науковий телеміст «Вчені України єдині. Разом ми сильніші» – в умовах воєнного стану засобами візуального зв’язку об’єднались науковці університетів-партнерів ЧДТУ з Чернігова, Харкова, Миколаєва, Сум, Києва та Полтави (Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Національний аерокосмічний університет імені М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут», Сумський державний університет, Національний університет «Чернігівська Політехніка», Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»). Учасники обговорили виклики, які доводиться зараз переживати українським науковцям, організацію роботи технічних університетів в умовах війни, виклики, досягнення і навчальний процес.

«Наука та наукова діяльність – потужний механізм, який є передумовою розвитку успішної, процвітаючої держави. У цей нелегкий для нашої країни час, кожен із нас на своєму фронті докладає максимум зусиль, наближаючи перемогу. Ми готуємо фахівців, професіоналів своєї справи, які відновлять, відродять і відбудують нашу Україну», – зазначив ректор ЧДТУ Олег Григор.

Полтавську політехніку представила проректорка з наукової та міжнародної роботи Світлана Сівіцька.

«24 лютого 2022 року – цей день назавжди змінив життя України. Наш університет з перших днів війни згуртувався задля підтримки колективу університету, студентів, їх родин. Ректор університету – Володимир Онищенко, організував безперебійну роботу університету.

Щодня здійснювали і здійснюються кроки для підтримки нашої держави, Збройних Сил України, переселенців, працює волонтерський штаб університету. Освітній процес в університеті здійснювався в асинхроному режимі аби кожен здобувач вищої освіти мав можливість долучитися до освітнього процесу.

У рамках програм внутрішньої академічної мобільності майже 20 здобувачів вищої освіти навчаються у Полтавській політехніці. Наші студенти продовжують навчання за програмами академічної мобільності у закордонних закладах вищої освіти.

Ще у довоєнний час університет працювали над впровадженням дуальної освіти серед 44 університетів країни визначених Міністерством освіти і науки. Незважаючи на важкі обставини та воєнні дії, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», компанія ПрАТ «Нафтогазвидобування» і здобувачі освіти, які перейшли на дуальну форму навчання, підписали тристоронні угоди у рамках виконання наказу МОН України. Здійснюється залучення фахівців для проведення відкритих лекцій здобувачам вищої освіти. Університет робить усе для того, щоб якісно підготувати фахівців. 

Одним із головних завдань є збереження наукового кадрового потенціалу закладів вищої освіти. Здійснюється підготовка наукових кадрів, аспіранти продовжують свої дослідження та навчання, здійснюється підготовка до захистів дисертаційних робіт. Продовжується робота наукових шкіл університету та реагуючи на виклики часу здійснюється переорієнтація напрямів наукових досліджень для відбудови нашої держави та подолання наслідків військових дій. Не зупиняли свою роботу фахові видання університету.

З 25 квітня по 20 травня 2022 року відбудеться традиційний ХVІ Всеукраїнський фестиваль науки у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». У програмі фестивалю заплановано 12 міжнародних, всеукраїнських та університетських заходів – запрошуємо колег до участі», – розповіла проректорка Світлана Сівіцька, подякувавши за запрошення і можливість представити Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

У міжрегіональному науковому телемості також взяли участь і студенти – голови студентських наукових товариств університетів, адже молодь і наука є вирішальними складовими перспективи розквіту України. Мета ж освітян – створювати необхідні умови для навчання та розвитку молоді, популяризувати наукову діяльність і виховувати патріотів.

У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» діє студентське наукове товариство. Наразі більше 3 000 студентів зайняті науково-дослідною роботою в наукових гуртках, яких в університеті діє більше 50. Крім того, студенти залучаються до винахідницької діяльності. Студентську наукову спільноту Полтавської політехніки представляла Людмила Билим – президентка Студентського парламенту.

«Науково-дослідна робота студентів в умовах сьогодення є важливим складником університетської освіти. За період з початку повномасштабного вторгнення РФ студенти Полтавської політехніки продовжували займатися науковою діяльністю, розуміючи, що наш фронт сьогодні – якісне навчання.  У період воєнних дій в університеті відбувся студентський круглий стіл до Міжнародного дня польоту людини в космос, відновили свою роботу наукові гуртки. На Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт з різних галузей знань підготовлено вже більше 30 студентських досліджень. Студенти продовжують брати участь у міжнародних науково-практичних конференціях, які відбуваються на базі університетів-партнерів політехніки, а також підготували більше 150 тез доповідей до участі у 74-й науковій конференції професорів, викладачів, наукових працівників, аспірантів та студентів університету на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Засідання наукових гуртків відбувається як онлайн, так і офлайн, участь у яких беруть студенти, запрошуються провідні фахівці з виробництва та стейкхолдери відповідних освітніх програм.

Жорстока агресія росії, на жаль, внесла багато корективів у наші плани діяльності як студентського самоврядування. За ці 55 днів героїчної боротьби ЗСУ проти окупанта ми навчилися швидко реагувати на виклики життя. Зараз ми переконані у якнайшвидшій перемозі України та будуємо плани на мирне майбутнє», – зазначила Людмила Билим.

У своїх виступах науковці наголошували, що ніщо не змусить їх зневіритися, припинити наукову діяльність, підготовку необхідних нашій країні фахівців. Війна є каталізатором наукового потенціалу країни, і від реакції на сьогоднішні виклики залежить майбутнє нашої держави.

Нагадаємо, університет продовжує лідирувати серед полтавських ЗВО у рейтингу наукової діяльності, політехніку відвідав ректор Черкаського державного технологічного університету, Полтавська політехніка і Каразінський університет підписали договір про співробітництво в умовах воєнного стану.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»