2023-07-04

«Омбудсман: рік на варті прав людини»: у Полтавській політехніці презентували щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» став масштабним майданчиком для презентації щорічної доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні у 2022 році «Омбудсман: рік на варті прав людини».

«Омбудсман: рік на варті прав людини»: у Полтавській політехніці презентували щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

У рамках Меморандуму про науково – освітню співпрацю з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Дмитром Лубінцем Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» став масштабним майданчиком для презентації щорічної доповіді Омбудсмана України про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні у 2022 році «Омбудсман: рік на варті прав людини».

Даний документ окреслює основні виклики й тенденції у сфері захисту прав людини в умовах воєнного стану. Щорічна доповідь Омбудсмана України формує виклики та тенденції у сфері захисту прав людини в умовах воєнного стану, адже кількість постраждалих та жертв фізичного насильства, безправності лише зростає!

У масштабному івенті взяли участь та поділилися з присутніми ефективними практичними кейсами народні депутати України Андрій Боблях та Костянтин Касай, заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації Ігор Панченко, заступник голови Полтавської обласної ради Олексій Чепурко, ректор Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко та представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області Владислав Носенко. Потужна науково – освітня подія зібрала у стінах одного з кращих багатопрофільних класичних університетів нашої країни керівників та працівників правоохоронних органів, державних служб, органів місцевого самоврядування та представників територіальних громад Полтавської області.

Присутні переглянули відеозвернення уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця, який прокоментував важливість представлення щорічної доповіді Омбудсмана на засіданні українського парламенту: «24 лютого 2022 року стало точкою відліку, коли в життя мільйонів українців жорстоко і підступно увірвалась повномасштабна війна, яка стала продовженням військової агресії, розпочатої у лютому 2014 року. Війна проти прав людини, яку оголосила росія, безумовно вплинула на роботу Офісу Омбудсмана. Втім це не завадило вперше з 2011 року представити на голосування українському парламенту щорічну доповідь Уповноваженого про стан додержання та захисту прав та свобод людини і громадянина в Україні за 2022 рік. Спільно зі спеціальними доповідями вона формує бачення держави в сфері проблемних питань, пов’язаних з порушенням прав людини і містить конкретні висновки та рекомендації, адресовані українському урядові, а також іншим органам державної влади та місцевого самоврядування.

Зазначу, що упродовж 2022 року до Уповноваженого надійшло більше 42 тисяч звернень. Люди покладають надію на нашу інституцію, довіра до нас зростає і ми маємо виправдати ці сподівання. Вже було суттєво змінено підхід у роботі зі зверненнями громадян, оновлено гарячу лінію з можливістю опрацювати кожен вхідний дзвінок і надавати фахову консультацію. Адже я щиро вважаю, що права людини стали першою жертвою і основною мішенню в цій війні. Значно змінився підхід інституції до роботи по всій території України. Попри безпекову ситуацію Офіс Омбудсмана докладає зусиль до розбудови сильної мережі представників Уповноваженого, відповідальних за конкретну адміністративну одиницю, область. Це дає можливість стати ближчими до громадян України. Ми відкриті до нових напрямків співпраці з громадянським суспільством, бо я чітко усвідомлюю, що спільна діяльність підсилює ефективність нашої інституції. Наразі перед нами ще багато викликів, які, я впевнений, ми спільно подолаємо. Разом зі світом Офіс Омбудсмана України продовжує боротись і захищати цінності гуманізму та демократії. У нас на цьому шляху ще багато роботи - Україна над цим працює, Збройні сили над цим працюють, працюємо і ми. Разом до Перемоги! Слава Україні!»

Почесні гості привітали учасників та висловили сподівання, що даний івент дасть відповіді на низку найактуальніших питань захисту конституційних прав і свобод громадян, постраждалих від російської агресії.

У своєму виступі очільник Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко наголосив на успішності реалізації Меморандуму про науково – освітню співпрацю з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, підписаного 24 травня 2023 року.

За 1, 5 місяці було вже проведено кілька масштабних науково – освітніх івентів, зокрема обласний круглий стіл по запобіганню домашньому насильству, де було напрацьовано ряд ефективних практичних кейсів.

«Спільно з регіональним Офісом Омбудсмана України продовжуємо працювати у темпі динамічної взаємодії задля того, аби Полтавщина стала прикладом всебічного дотримання прав людини і недопущення жодних проявів дискримінації!

Пишаюся, що саме Полтавська політехніка стала стратегічним партнером шанованого Дмитра Валерійовича Лубінця. Твердо переконаний, що наша ефективна співпраця змінює правову ситуацію у нашому регіоні на краще!

Висловлюю слова щирої вдячності Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області Владиславу Носенку за конструктивну співпрацю та дієву реалізацію підписаного Меморандуму, адже поки наші Збройні сили України б’ють ворога та переходять в контрнаступ, обов’язок кожного з нас щодня робити усе можливе і неможливе, аби наша країна була незалежною, а конституційні права і свободи українців були забезпечені в повній мірі.

Впевнений, що сьогоднішній захід стане ще одним потужним кроком до Перемоги України над країною-терористом росією, зробленим разом зі стратегічними партнерами!

З вірою у свою незламну країну! Слава Україні!», - зазначив Володимир Онищенко.

За словами заступника начальника Полтавської обласної військової адміністрації Ігора Панченка, понад 9 років нам приходиться воювати з ворогом, який не має моральних принципів і для нього взагалі не існує жодних правил. Викрадення дітей, ракетні удари по цивільним об’єктам, катування, на жаль цьому переліку немає кінця і про це можна довго говорити: «Всі ми з нетерпінням чекаємо повернення наших полонених, наших захисників й захисниць, кожного громадянина України. Саме це один з основних напрямків роботи уповноваженого ВРУ з питань прав людини Дмитра Лубінця й всієї його команди. Питання дотримання прав людини було завжди актуальним в демократичному суспільстві, поняття демократії це про свободу, але країні-агресору ці поняття не відомі. Очевидно, що для Офісу Омбудсмана у воєнний час є дуже великі виклики й роботи, які необхідно виконувати зараз. Кожен день для них – новий виклик. Хочу зазначити, що для посилення цієї роботи наприкінці травня у Полтаві запрацювало регіональне представництво уповноваженого ВРУ з прав людини. Полтавщина стала першим регіоном, де створили такий сучасний осередок, який відповідає усім вимогам та додатково має дитячий простір. Сподіваємось, що представництво буде корисним для жителів нашої області, для внутрішньо переміщених осіб й буде постійно допомагати у розв’язанні нагальних питань».

«Маємо швидкі рішення, виявлення проблем на регіональному рівні. З будь-якими питаннями, з якими ми звертаємося до регіонального представника Уповноваженого Владислава Носенка, впораємося оперативно, і це дає змогу нашим громадянам розуміти, що їх права захищені й вони знають до кого звертатися», - додав народний депутат України Андрій Боблях.

Важливість даного заходу підкреслили у своїх виступах народний депутат України Костянтин Касай та заступник голови Полтавської обласної ради Олексій Чепурко, які звернули увагу на результати діяльності Омбудсмана України за рік, яких його команді вдалося досягти.

Понад дві години тривали конструктивні дискусії, фахівці ділилися напрацюваннями та презентували здобутки і пріоритетні напрямки діяльності Офісу Омбудсмана.

Упродовж двох стратегічних сесій учасники детально розглянули щорічну доповідь Омбудсмана, ознайомилися з новою структурою Секретаріату, а також розглянули основні аспекти додержання прав людини в умовах воєнного стану в Полтавській області.

Основними практичними кейсами вирішення найактуальніших питань захисту прав і свобод громадян поділився представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області Владислав Носенко, який представив тези щорічної доповіді Омбудсмана та ознайомив з пріоритетними напрямками діяльності регіонального представництва.

Про роботу консультаційних центрів як осередків реальної допомоги людям, чиї права та свободи зазнали дискримінації, присутніх розповіла регіональна координаторка взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області Віра Яковенко.

Цікаву конструктивну доповідь присутнім представила головний спеціаліст Відділу сприяння роботі регіональних представництв Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Лариса Кармазін -Денисенко.

Підсумував роботу Уповноважений Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області Владислав Носенко, який висловив щиру вдячність усій команді Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» за всебічне сприяння та підтримку ініціатив Омбудсмана України.

Раніше в університеті відбувся круглий стіл, присвячений першій річниці ратифікації Україною Конвенції Ради Європи про запобігання домашньому насильству.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»