2024-02-08

«Відкритий Світ»: науковиця університету ознайомилася з американською вищою освітою, відвідавши одну з місцевих громад

Кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу, координаторка міжнародної діяльності Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», координаторка зовнішніх комунікацій у Eurodoc, членкиня Експертної ради молодих учених Міністерства освіти і науки України Анна Павельєва у рамках програми «Відкритий Світ» опановувала нові знання і навички, ознайомилася з американською освітньою системою на прикладі однієї з місцевих громад.

«Відкритий Світ»: науковиця університету  ознайомилася з американською вищою освітою, відвідавши одну з місцевих громад

Нагадаємо,  науковиця Полтавської політехніки – кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу, координаторка міжнародної діяльності Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», координаторка зовнішніх комунікацій у Eurodoc, членкиня Експертної ради молодих учених Міністерства освіти і науки України Анна Павельєва  взяла участь у програмі «Відкритий Світ», де разом з іншими освітянами із провідних вітчизняних закладів вищої освіти представляла Україну в США, будувала нові партнерства та опановувала корисні знання і навички.

Програма перебування у Сполучених Штатах Америки складалась з двох частин: професійної орієнтації у Вашингтоні (24-25 січня 2024 року) та програми у Бебкок Ренч, Пунта Горда, штат Флорида (26 січня – 4 лютого 2024 року). У Бебкок Ренч, Пунта Горда програма передбачала професійні зустрічі та міжкультурний компонент (спілкування з приймаючими родинами та культурна програма, запропонована організаторами).

З 27 січня по 3 лютого 2024 року делегація українських учасників програми «Відкритий Світ» (напрям «Вища освіта/Вплив війни») у складі науковиці Полтавської політехніки - кандидатки філологічних наук, доцентки кафедри германської філології та перекладу, координаторки міжнародної діяльності Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», координаторки зовнішніх комунікацій у Eurodoc, членкині Експертної ради молодих учених Міністерства освіти і науки України Анни Павельєвої, директора Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» Романа Томашевського, проректорки з науково-педагогічної роботи (гуманітарні питання) Київського національного університету імені Тараса Шевченка Інни Степанець, проректорки з наукової роботи та інноваційного розвитку Національного авіаційного університету, депутатки Київради Ксенії Семенової, проректора з навчальної роботи Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Анатолія Мельниченка та фасилітаторки програми «Відкритий Світ» Оксани Шабас проживала у містечку Babcock Ranch, Punta Gorda (штат Флорида), де  ознайомилась з системою вищої освіти США.

Відзначимо,  Babcock Ranch (Бебкок Ренч) – перше в Америці місто, що працює на сонячній енергії, яка виробляється сонячною електростанцією площею 870 акрів, що підживлює зарядні станції та на сонячних деревах та найбільшу в країні систему зберігання сонячних батарей. Бебкок Ренч розташоване в південно-східному окрузі Шарлотта і північно-східному окрузі Лі, штат Флорида, і займає площу близько 17 000 акрів (6900 га). Громада була названа на честь Едварда Воуза Бабкока, лісопромисловця і колишнього мера Піттсбурга, який придбав цю землю в 1914 році. Місто було зведено в рамках державно-приватного партнерства зі штатом Флорида та місцевими органами влади, разом з ним було заплановано створення сусіднього заповідника «Бебкок Ренч». 50% території Бебкок Ренч відведено під зелені насадження, саме місто створене з урахуванням принципів управління, сталого розвитку, збереження та реставрації як ключових особливостей дизайну. Понад 90% території житлових масивів Бебкок Ренч побудовано на вже забруднених пасовищах, фермах і землях, де видобувають каміння, а саме місто оточене природніми лісовими масивами. Усі будинки зведені відповідно до вимог «зеленого» будівництва штату Флорида, з дотриманням загальносуспільних стандартів енергоефективності, енергозбереження та ландшафтного дизайну з мінімальним впливом на навколишнє середовище.

Збереження води є важливим елементом зеленої інфраструктури Бебкок Ренч – від озеленення місцевими рослинами з низьким впливом на навколишнє середовище до будівництва греблі для відновлення історичної гідравліки екосистеми заповідника «Озеро Каррі» та зволоження навколишніх водно-болотних угідь. Зараз ця територія є процвітаючою екосистемою. Місцева рослинність звільнила землю від інвазивних видів, раки повернулися до річок, а безліч різновидів диких птахів знову проживають біля озера Каррі.

Задля сприяння міжкультурному спілкуванню  усіх делегатів поселили в приймаючих родинах, родинах місцевих мешканців-волонтерів, які підтримують Україну і прагнуть всіляко допомагати українцям. Це сімейні пари, які є членами Ротарійського клубу та беруть активну участь в житті своєї громади: Петріс та Лестер Стронг, консультантка з питань відновлюваної енергетики та розвитку людських ресурсів та ведучий телевізійних новин і викладач на пенсії, Ліза та Том Хол, спеціалістка по зв’язках із ЗМІ та адвокат, Синтія та Марк Ламберт віце-президенти CMO, Capstone Group, Лорі та Пітер Відмарк, адвокатка з питань охорони здоров'я та забудовник в сфері нерухомості, президентка місцевого Ротарі клубу Прія Ахлувалія та її чоловік Мохіт Похані, Венчурна капіталістка, професорка китайської мови та хінді, бізнес-консультантка та старший менеджер з інновацій та стратегії. Приєднавшись до Ротарі у травні 2022 року, Прія відкрила новий розділ у своєму житті. Через Ротарі вона знайшла спосіб застосувати власні навички в глобальному контексті. Її непохитна відданість резонує з її цінностями, що робить її активним прихильником позитивних змін.

«Я мешкала у  родині  Петріс та Лестера Стронг, які вразили мене своєю активною участю у громадському житті. Так, наприклад, Пет реалізує проєкти допомоги українцям і залучає до них місцевих школярів, популяризує відновлювальну енергію та зелене будівництво, а Лестер проводить онлайн-тренінги для людей похилого віку, які втратили сенс життя. Пет і Лестер влаштовували для нас зустрічі із представниками різних організацій, які можуть допомогти Україні, із конгресменом, який давав поради стосовно того, як слід комунікувати з американськими посадовцями та громадою щодо необхідності допомоги Україні тощо.

Вони -  дуже щирі і відкриті люди, які багато розпитували про життя в Україні до та під час війни, про навчання і викладання, про традиції і звичаї, закони України і президента Володимира Зеленського. Американці дуже піклувались про мене, підтримували, намагались показати якомога більше і познайомити з місцевими жителями Бебкок Ренч. Коли я вперше зайшла до їхнього будинку по приїзду, то побачила багато українських прапорців, роздруковані листівки з відомими картинками ( «Гадяцьке сафарі», «Пес Патрон» тощо), навіть на обідньому столі були жовті і блакитні серветки, перед будинком майоріли поруч прапори США та України, а самі Пет і Лестер щодня вдягали жовті і блакитні елементи одягу або прикраси. Навіть з таких, здавалося б на перший погляд, дрібниць, було видно, як сильно вони підтримують нас і хочуть допомогти. Крім того, Петріс організувала масштабну кампанію «Solar for Ukraine», в рамках якої було створено півсотні сонячних батарей, які будуть відправлені в школи Чернігова», – говорить учасниця програми Анна Павельєва.

27 січня 2024 року нас запросили на захід під назвою «Solar for Ukraine», ініціаторкою та організаторкою якого є Петріс Стронг. Захід висвітлювався у місцевих новинах.

Ротарі Клуб міста Бебкок Ренч приєднався до Ротарі Клубів по всьому світу у допомозі українцям під час війни. У партнерстві зі школами Бебкок Ренч та Ротарі Клубом міста Пунта-Горда, клуб виготовив зарядні пристрої для телефонів на сонячних батареях, які будуть відправлені до Чернігова для розподілу серед сімей та організацій, що потребують надійного доступу до електроенергії. Через постійні напади рф на українську інфраструктуру, багато громад відчувають відключення електроенергії і залишаються відрізаними від своїх родин та необхідних життєвих комунікацій.

«Наша співпраця зі школами Бебкок Ренч та Ротарі-клубом Пунта-Горда символізує об'єднання зусиль для досягнення відчутних змін, – розповіла президент Ротарі Прія Алуваліа, – «Створюючи та відправляючи зарядні пристрої для телефонів на сонячних батареях до Чернігова, ми не просто передаємо інструмент, ми передаємо рятівне коло тим сім'ям та організаціям, які намагаються підтримувати зв'язок зі світом через брак електроенергії. Цей проєкт є свідченням нашої відданості гуманітарній допомозі та незламному духу підтримки громади, який визначає Ротарі Клуби по всьому світу».

О 9:30 ранку мешканці міста та школярі із Бебкок Ренч зустрілись з українськими школярами в режимі відеоконференції в залі Вудліа та поділилися  життєвим досвідом і словами підтримки. Школярі однієї із чернігівських шкіл зі своїми вчителями саме знаходились у бомбосховищі, оскільки на момент заходу у Чернігові лунала повітряна тривога. Українські школярі підготували презентацію на тему війни в Україні на прикладі їхнього рідного міста Чернігова та розповіли, як це – жити і вчитись в умовах війни та постійних обстрілів і блекаутів. Потім діти з обох сторін ставили один одному безліч запитань стосовно навчання, розкладу, предметів, домашніх завдань  тощо.

«Це шанс для наших вчителів та учнів застосувати проєктну модель навчання в новому напрямку», – сказала Шеннон Тріс, виконавчий директор шкіл району Бабкок. «Для учнів важливо бачити, що вони можуть навчитися використовувати технології відновлюваної енергетики для вирішення проблем у світі та дарувати надію іншим дітям».

Захід був зосереджений на практичному навчанні і відкритий для всієї громади. Усі зібрались на площі Засновників, щоб навчитися збирати сонячні зарядні пристрої для телефонів, використовуючи просте обладнання та інструменти. Дітей молодшого віку, школярів та усіх бажаючих запросили створити малюнки та написати слова підтримки та натхнення на зворотній стороні зарядних пристроїв, які будуть відправлені до Чернігова, де два місцеві Ротарі-клуби працюють з депутатом міської ради Наталією Холченковою над їхнім  розповсюдженням. Технічну підтримку надають члени Ротарі в Боулдері, штат Колорадо, які вже зібрали і відправили в Україну понад 100 сонячних зарядних пристроїв. За пожертвування на проведення заходу вручали сертифікати подяки, а імена спонсорів були розміщені на зворотній стороні сонячних панелей.

Також для української делегації був організований еко-тур у природному заповіднику Babcock Ranch, під час якого учасники мали можливість ознайомитись з екосистемою Флориди, поспостерігати за дикою природою та навіть погладити алігаторів.

По завершенню візиту до однієї з  місцевих громад учасники української делегації домовилися про пріоритетні напрямки подальшої науково – освітньої співпраці та партнерства з американськими колегами.

Нагадаємо, з ініціативи ректора, професора Володимира Онищенка і за підтримки Посольства США в Україні у 2017 році у Полтавській політехніці відкрито українсько-американський центр. У відкритті брав участь директор офісу Управління глобальними освітніми програмами Держдепартаменту США Ентоні Коліха. У 2018 році університет підписав договір про співпрацю з Коледжем Санта Фе і продовжує розвивати співпрацю з американськими закладами вищої освіти.

Нещодавно студентка-філолог вдосконалила цифрові навички, ставши учасницею програми академічного обміну Erasmus+ в Італії, а Полтавська політехніка приєдналась до Меморандуму про співпрацю з канадською політехнікою SAIT.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»