2024-04-20

Науковиці політехніки дізналися про особливості міжпарламентської дипломатії, обговоривши приклади співробітництва в зовнішній політиці України

У рамках програми United Youth науковиці Полтавської політехніки Ірина Чичкало-Кондрацька та Ірина Левченко взяли участь в онлайн-зустрічі «Побудова мостів між державами: роль міжпарламентського співробітництва в зовнішній політиці України» за участю голови Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександра Мережка.

Науковиці політехніки дізналися про особливості міжпарламентської дипломатії, обговоривши приклади співробітництва в зовнішній політиці України

Науковиці Навчально-наукового інституту фінансів. економіки, управління та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» - завідувачка кафедри міжнародних економічних відносин та туризму, доктор економічних наук, професор Ірина Чичкало-Кондрацька та доцентка кафедри міжнародних економічних відносин та туризму, доктор філософії Ірина Левченко взяли участь в онлайн-зустрічі «Побудова мостів між державами: роль міжпарламентського співробітництва в зовнішній політиці України». Спікером цікавого івенту виступив голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, віце-президент Парламентської асамблеї Ради Європи (з січня 2020 року по січень 2022 року) Олександр Мережко.

Під час зустрічі спікер розповів про власний шлях до здійснення політичної діяльності, актуалізував особливості міжпарламентського співробітництва під час війни в Україні та презентував власний досвід роботи у Парламентській асамблеї Ради Європи. Відповідаючи на численні питання учасників зустрічі, Олександр Мережко назвав переваги міжпарламентської взаємодії при здійсненні Україною зовнішньої політики, розкривши особливості міжпарламентської дипломатії в межах ПАРЄ. Спікер також наголосив на важливості для України міжпарламентської співпраці з країнами Асоціації держав Південно-Східної Азії та НАТО, пояснив з якими викликами він і його колеги стикаються при налагодженні міжпарламентської взаємодії з країнами глобального Півдня, зокрема пояснюючи Українську формулу миру Президента Володимира Зеленського, яка буде обговорюватися на Глобальному саміті миру у Швейцарії у червні 2024 року. Олександр Мережко визначив завдання, які стоять перед Радою Україна – НАТО, створеною на Вільнюському саміті 2023 року, членом якої він також є. Також спікер розповів про особливості роботи Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва щодо ратифікації міжнародних договорів.

За словами науковиці Полтавської політехніки Ірини Чичкало-Кондрацької, отримані у процесі плідного спілкування практичні кейси від досвідченого дипломата надзвичайно корисні, зокрема при викладанні дисципліни «Дипломатичний та діловий протокол» для магістрантів-міжнародників університету.

Нагадаємо, раніше науковиця політехніки стала учасницею міжнародного стажування на базі Варшавського університету.

Нещодавно учасники студентського клубу подорожували маловідомими туристичними локаціями країни, студенти університету взяли участь у презентації нового туристичного маршруту, а учасниці Євроклубу презентували власні доповіді у рамках конференції, присвяченої розвитку національної економіки в умовах глобалізації.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»