2018-08-06

Світла пам’ять Асі Демидівні Забарі

Світла пам’ять Асі Демидівні Забарі

4 серпня 2018 р. пішла з життя колишня завідувачка кафедри філософії і соціально-політичних дисциплін, кандидат історичних наук, доцент Ася Демидівна Забара.

Ася Демидівна народилась 26 січня 1937 р. у Полтаві. У 1959 р. закінчила історичний факультет Київського державного університету імені Т. Г. Шевченка. З 1963 р. її творчій шлях викладача та науковця був пов’язаний з Полтавським інженерно-будівельним інститутом, нині – Полтавським національним технічним університетом імені Юрія Кондратюка, де вона пропрацювала більше 50 років. У 1968 р. вона захистила кандидатську дисертацію в Інституті історії Академії наук УРСР, в 1972 р. їй було присвоєно вчене звання доцента. Здолавши посадові щаблі асистента, старшого викладача, доцента, Ася Демидівна в 1982 р. очолила кафедру філософії і наукового комунізму (згодом – кафедра філософії і соціально-політичних дисциплін). За 16 років її завідування на кафедрі склався потужний науково-педагогічний колектив – Ася Демидівна створила творчу і дружню атмосферу, яка сприяла професійному зростанню молодих викладачів. З 1998 до 2015 р. вона продовжувала працювати на посаді доцента кафедри, віддаючи свої знання, досвід і тепло душі студентам і молодшим колегам. Праця Асі Демидівни високо оцінена численними подяками та почесними грамотами адміністрації університету, міських та обласних державних інституцій.

Ася Демидівна Забара була талановитим і принциповим педагогом, сумлінним вченим, надзвичайно щирою, порядною, інтелігентною людиною, люблячою і турботливою матусею і бабусею. Світла їй пам’ять!