2016-08-17

Співпраця ПолтНТУ з міжнародною організацією Centropa

4 – 13 липня у Відні, Празі та Берліні (Австрія, Чехія та Німеччина) проходила Summer Academy Centropa 2016, де підвищували кваліфікації 90 викладачів іноземних мов, літератури та історії із Європи, Ізраїлю та США.

Співпраця ПолтНТУ з міжнародною організацією Centropa

Організація Centropa займається збереженням і популяризацією історії окремих сімей в ХХ ст. Вона збирає сімейні фотографії, які супроводжуються історіями зображених на них людей. На основі фотографій створює мультимедійні фільми, які показують як офіційні програми на міжнародних кінофестивалях, видає ілюстровані книги, організовує пересувні виставки, які були показані в Іспанії, Ізраїлі, Польщі, Угорщині, Австрії, Литві, Румунії, США. На програмах, які проводить Centropa, викладачі діляться досвідом використання цих матеріалів.

Цього року Summer Academy Centropa відвідала старший викладач кафедри історії Олена Вітринська. Протягом 10 днів учасники проекту із 18 країн відвідали історичні музеї, картинні галереї, пам’ятки історії в Відні, Терезені, Празі та Берліні. Ділячись на інтернаціональні, регіональні групи та на групи за принципом спеціалізації (викладачі іноземних мов, літератури, історії) учасники розробляли уроки, ділились практичним досвідом застосування матеріалів Centropa. Відбулися зустрічі із героями біографічних фільмів жертв тоталітарних режимів.

Протягом Summer Academy Centropa 2016 учасники підготували і презентували свої проекти. Олена Вітринська разом із колегами-істориками із Чернігова займалась зйомкою, монтажем і озвученням фільму про Summer Academy Centropa 2016. Цей досвід дає можливість створювати короткометражні документальні фільми історичної тематики, використовуючи сімейні фотографії викладачів і студентів ПолтНТУ, а потім показувати їх на заняттях із історії України. 

 

За матеріалами кафедри історії